De wetsgeschiedenis geeft geen antwoord op deze vraag. De vraag is bij de behandeling van de Wet werk en zekerheid en Wet arbeidsmarkt in balans niet aan de orde gekomen. Als je kijkt naar de inhoud van het wetsartikel over de transitievergoeding, lijkt het niet mogelijk om de transitievergoeding in het salaris te verdisconteren.
Hierbij is belangrijk dat de werkgever de transitievergoeding pas verschuldigd is nádat de werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigt. Als de transitievergoeding zou worden verdisconteerd in het salaris, betaalt de werkgever in feite maandelijks een bedrag dat hij (nog) niet verschuldigd is.
Als de werkgever de transitievergoeding vooruit betaalt, moet hij bij het einde van het dienstverband verdeigen dat hij de al gedane betalingen mag aftrekken van de verschuldigde transitievergoeding. De wetgeving geeft daarvoor geen basis, omdat daarin staat dat maar bepaalde, duidelijk omschreven kosten mogen worden afgetrokken van de transitievergoeding. De werkgever heeft dan dus waarschijnlijk geen juridische poot om op te staan.
Ons advies: verdisconteer niet
Ons advies is daarom om de transitievergoeding niet in het salaris te verdisconteren. Doe je het wel, dan loop je namelijk groot risico dat je de transitievergoeding nog eens moet betalen.
Sterker nog, de kans is zelfs groot dat bij het berekenen van de transitievergoeding het salaris inclusief het deel dat voor de transitievergoeding was bedoeld als uitgangspunt wordt genomen. Daardoor is de werkgever zelfs nog duurder uit.
Bovendien is het ook goed mogelijk dat een werknemer uit zichzelf vertrekt. In die situatie is de werkgever helemaal geen transitievergoeding verschuldigd en heeft hij dus ‘voor niets’ vooruit betaald.
Ons advies: reserveer wel
Het is wel verstandig om te reserveren voor transitievergoedingen om niet voor financiële tegenvallers te komen staan. Op basis van personeelsbestand en uitstroomgegevens vanuit het verleden kun je een goede inschatting maken van de kosten voor toekomstige transitievergoedingen.